فهرست مطالب

فصلنامه فقه
پیاپی 64 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • چشم اندازی به ضرورت تحول فقاهت از نگاه مقام معظم رهبری
    محمدحسین نجفی راد صفحه 1
  • تاملی در موضوع شناسی غنا
    محمد صادق یوسفی مقدم صفحه 2
    در این مقاله با نگاهی اجمالی به نظرات فقی هان درباره حکم غنا، موضوع غنا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است; زیرا پرداختن به حکم غنا نیازمند تبیین جامع موضوع آن است. از این رو نخست مفهوم غنا را از حیث لغت و اصطلاح، تبیین و سپس مهم ترین تعریف های فقی هان در موضوع غنا را نقل می کنیم، و در نقد آن ثابت خواهیم کرد که آن تعریف ها از جامعیت برخوردار نیستند. سپس تعریف منتخب از موضوع غنا را ارائه و نقش هریک از واژگان در موضوع را به اختصار تبیین خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: غنا، صدا، صدای نیکو، صدای معنادار، طرب، ترجیع، خفت، لهو، زور، لغو و تناسب
  • پژوهشی در فقه اراضی احیای موات(1)
    سید محمد باقر صدر، عبدالله امینی پور صفحه 3
  • گذری اجمالی بر اختیارات ولی فقیه
    محمد رحمانی صفحه 4
    با توجه به اینکه دین اسلام خاتم ادیان الهی است و رسول خدا(ص) و ائمه معصومین(ع) افزون بر ابلاغ و تبیین احکام الهی، وظیفه تشکیل حکومت دینی و مدیریت جامعه و اختیارات لازم در جهت استقرار حکومت و اجرای قوانین الهی را نیز برعهده دارند، و با توجه به اینکه رسول خدا(ص) عامل محوری و اساسی بقاء، استمرار و خاتمیت دین اسلام را در حدیث ثقلین، قرآن (قانون ایده آل) و عترت (مجری صالح) می داند، این دو عامل در عصر غیبت نیز همانند عصر حضور باید وجود داشته باشد. بنابراین همان وظیفه و اختیارات مجریان صالح (ائمه علیهم السلام) در عصر حضور، برای مجریان صالح (ولی فقیه) در عصر غیبت نیز باید وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: خاتمیت، ولی فقیه، اختیارات، کتاب الله، عترت، ولایت مطلقه، حکومت دینی، اجتهاد
  • حجیت ذاتی بناهای عقلایی و تاثیر آن در فقه و اصول
    محمد تقی اکبرنژاد صفحه 5
    اغلب امارات اصولی و قواعد فقهی از بناهای عقلایی به شمار می روند. بنای عقلا بنابر قول مشهور، رفتار جمعی عقلای عالم است و بدون تقریر معصوم واقعیتی را ثابت نمی کند. نوشتار حاضر بر این باور است که تمام بناهای عقلایی منشا حقیقی داشته و به عقل اضطراری باز می گردد و دلیل شیوع و عمومیت آن نیز اضطرار عقلا در زندگی است. بنابراین حجیت آن به عقل باز می گردد و از این نظر علم اصول و قواعد فقه، قابلیت تحلیل عقلی را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: عقل عملی، بنای عقلا، سیره عقلا، حجیت ذاتی، اختلال نظام، اماره، علم اصول
  • گونه های تاثیر اخلاق در فقه و اجتهاد
    سعید ضیایی فر صفحه 6
    بررسی بیرونی و فلسفی علم فقه و شیوه اجتهاد را از زوایای گوناگونی میتوان به انجام رساند. یکی از آنها بررسی تاثیری است که علم اخلاق و خصلت های اخلاقی میتواند بر فقه و اجتهاد داشته باشد. در این مقاله تلاش شده است تا صورت های مختلف نقش علم اخلاق، آموزه های اخلاقی، خصلت های اخلاقی در فقه، اجتهاد و افتا، در نگاهی اجمالی بررسی، و پیامدها و تاثیرهای احتمالی آن به صورت مستند نشان داده شود. این مقاله در صدد است تا کیفیت و شیوه های تاثیر اخلاق و آموزه های اخلاقی را در مراحل اجتهاد و ابعاد مختلف علم فقه و افتا نشان دهد. امید است تا این بررسی اجمالی، زمینه بررسی های عمیق تر و دقیق تر را فراهم آورد و راه را برای مطلوبیت بیشتر فقه و اجتهاد موجود بگشاید.
    کلیدواژگان: علم فقه، اجتهاد، افتا، علم اخلاق، آموزه های اخلاقی، خصلت های اخلاقی، شریعت، نقش و تاثیر
  • استناد فقهی به (تحف العقول) در بوته نقد و بررسی
    صفحه 7
  • نشست علمی اهداف آموزه های فقهی با تاکید بر دیدگاه شهیدین
    صفحه 8